Merkityksellistä mustetta

Tähän osioon olemme koonneet muiden kertomuksia ja kokemuksia tatuointiensa takana.

Merkityksellistä mustetta

Tatuointi kuvaa käännekohtaa elämässäni. Tämän tatuoinnin laitoin, kun raittiutta tuli täyteen viisi vuotta. Tatuointi kuvastaa minulle viimeistä päihteidenkäyttö jaksoa, se oli raju ja aloin käyttämään suonensisäisesti ensimmäistä kertaa elämässäni, kahden vuoden raittiuden jälkeen. Tatuoinnissa on 4 helmeä, jotka kuvastavat lapsiani, he kenet olisin menettänyt elämästäni kokonaan, jos käyttö olisi jatkunut. Etäännyin tarkoituksella lapsistani, mutta he säilyivät kuitenkin helminä elämässäni. Kun viimeinen käyttöjaksoni oli päällä, minulla oli kaksi lasta, tatuointi on siis tehty vaiheessa, jossa minulla on neljä lasta, tatuointi kuvastaa siis pitkää ajanjaksoa elämässäni.

Tiimalasin hiekka lopetti juoksemasta, kun pääsin korvaushoitoon, aika pysähtyi. Vuoden jälkeen lopetin korvaushoidon ja tiimalasin hiekka sai taas juosta. Ilman hoitoa käyttö ei olisi loppunut, enkä olisi saanut rakennettua elämän peruspilareita uudestaan.

Köynnökset kuvaavat elämän jatkumista, omine kiekuroineen. Köynnökset kuvaavat myös vahvuuttani äitinä. Ennen en pystynyt kannattelemaan omilla ”köynnöksilläni” lapsiani, mutta kykenen siihen tänä päivänä. Köynnökset ovat kuin käteni, jotka kannattelevat elämäni helmiä.

Tatuointia suunnitellessa herkistyin kovasti, heräsin siihen mitä on tapahtunut, missä olen ollut ja missä olen tänä päivänä. Kuinka pitkän tien olen kulkenut ja kuinka paljosta olen selvinnyt. Olen otettu siitä, että taiteilija nappasi kuvaan tunteeni ja tarkoituksen tatuoinnin takana. Olen ylpeä siitä, että kannan tatuointia mukanani ja voin kertoa sen merkityksestä sitä kysyville. Ilman näitä kokemuksia en olisi se kuka nyt olen, näitä kokemuksia kantaa aina mukana, mutta tiedän, että olen paljon vahvempi kuin moni muu.

Tatuointi on vielä kesken, kuten elämäkin. Se tulee täydentymään elämäni mukana. Olen kertonut tatuointini tarinan myös vanhemmille lapsilleni, he ovat ylpeitä minusta äitinä ja kokevat, että ovat avarakatseisimpia ja ymmärtävät, että kaikesta voi selvitä. Tulen kertomaan tatuoinnin tarinan myös nuoremmille lapsilleni, kun he ovat kykeneviä ymmärtämään asian ikänsä puolesta. Jokainen tarvitsee apua, eikä kenenkään tarvitse selvitä yksin.

Merkityksellistä mustetta

Harkitsin tatuointiani todella pitkään, 20-vuotta. Kyseessä oli ensimmäinen tatuointini. Minulla oli mielessäni ajatus millainen siitä tulee, kuitenkin siitä jäi lopulta todella paljon pois. Kun raitistuin, niin ajatus tatuoinnista vahvistui ja tiesin mitä tatuointiini haluan. Siinä on paljon asiaa ja minua. Kuva muistuttaa minua monesta eri asiasta. Kaikille en koe tarpeellisiksi avata sen monitasoista merkitystä. Merkitys on syvällinen; kuvassa esiintyy hyvyys ja pahuus, hukattu aika ja tämä hetki, lapsuus, nuoruus, itsekkyys, välinpitämättömyys ja pelko. Toisaalta myös selviytyminen ja rohkeus, sinnikkyys ja periksiantamattomuus. Maskit kuvaavat sitä, että päihteiden ja läheisriippuvuuden hallitessa elämääni, täytyi olla tietyssä tilanteessa tietynlainen, kuin maski päällä.

Tatuointia suunniteltiin Lauri Artton (Inkfinite Art) kanssa pitkään, toista vuotta. Taiteilija halusi saada kiinni sen olennaisen ja merkityksen tatuoinnin takana. Valmista mallia kun ei ollut, eli kyseessä taiteilijan oma tuotos minun tunteistani ja elämäntarinastani. Tatuoinnissa on käytetty vain vähän väriä, nämä värit kuvaavat minulle hyvää ja pahaa, päihteilyä ja raittiutta.

Tatuointia suunnitellessa havahduin siihen, että Lauri todella kuuli ja ymmärsi, mitä minulla on sanottavani ja mitä haluan tatuoinnillani kertoa. Ajattelin, että anna palaa, sinä ymmärrät minua. Kun tatuoinnin teko hetki koitti, yllätyin voimakkaasta häpeän tunteesta, kävin penkissä istuessani läpi elämässäni tehtyjä virheitä. Kuitenkin lopulta koin, että tatuointi pitää minut maan tasalla ja muistuttaa omasta selviytymistarinastani, joka luo minuun joka kerta kiitollisuuden tunteen, kun katson mustetta ihollani.

Merkityksellistä mustetta

Kukat kuvastavat kertoja, joita olen ollut vankilassa, siinähän pitäisi olla muutama kukka enemmän, ollakseni rehellinen. Kuva kertoo vahvasti entisestä elämästä, johon liittyi päihteet ja rikollisuus. Tatuointi on peite kuva, tatuoinnille jota halusin parannella ja jatkaa. Halusin laittaa sen muistuttamaan itseäni, kuinka karua elämä on päihteillessä ja rikosten tiellä. Kuitenkin olen ollut nyt kaidalla tiellä melkein kaksi vuotta, kuvan merkitys korostuu huonoina päivinä, saan siitä voimaa jatkaa eteenpäin tällä tiellä.

Merkityksellistä mustetta

Vasemmassa lapaluussani esiintyy pitkäaikainen musiikki-idolini Lemmy Kilmister. Otin tatuointini vuonna 2012 ja kiitokset siitä kuuluu Mika Pakoselle Oulun red and white ink:istä. Tatuointi on tehty kokonaan ”free hand”, ilman mitään mallikuvia.

Lemmy tunnettiin varmaankin parhaiten Motörhead bändistä. Olen kuunnellut Motörheadia ala-asteen kuudennelta luokalta lähtien tähän päivään saakka. Bändillä on ollut suuri vaikutus omaan kitaran soittoon ja musiikkiin. Heidän musiikkinsa toimii joka tilanteessa, niin surussa kuin ilossa sekä piristävänä että rauhoittavanakin.

Lempibiisinä on ehdottomasti orgasmatron, mihin liittyykin hienoja muistoja. Muistot sijoittuvat jäähallikeikkaan, jossa lopussa koko halli pimenee ja encore biisinä lähtee mikäpä muukaan kuin orgasmatron. Olen kyllä tosi kiitollinen, että olen päässyt näkemään bändin livenä useampiakin kertoja.

Lemmyssä hienointa on periksiantamattomuus ja asenne, että ei saa luovuttaa. Lemmy on musiikillisesti idolini. Lemmy oikeasti eli ja hengitti rock’n’rollia. Lemmy kuoli vuonna 2015 ja se tuntui kyllä oudolta. Pakko oli maksaa, että pystyi netistä näkemään hänen hautajaisensa. Olin miettinyt kauan tämän tatuoinnin ottamista ja pitkäaikainen haaveeni mahdollistui lapsuudenystäväni ansiosta.

Merkityksellistä mustetta

Pääskynen kuvaa minulle isättömyyttä. Vaikka isäni on ollut aina läsnä elämässäni, hän on ollut paljon poissa. Vesa-Matti Loirin kappale myrskypääskynen on aina tuonut mieleeni isän. Kuunnelkaa kappale niin pääsette jyvälle. Tatuointi tuo minulle lohtua, isä on olemassa vaikka häntä näkisi harvoin.

Merkityksellistä mustetta

Vasemmasta kädestäni löytyy risti, joka on hakattu siihen 2011. Laitoin sen silloin kun hyvästelin vanhaa elämääni ja olin menossa kohti uutta, oli tullut ero vaimosta ja päihteet alkoivat viedä elämääni. Silloin en vielä tiennyt mitä olikaan tulossa ja minne tieni viekään. Tatuointi tehtiin kotonani, mistä juuri olin muuttamassa pois, lähdössä kohti tuntematonta, kohti pohjoista, kohti kotia.. Päätin, että tatuoinnissani on entinen elämäni ja se on nyt paketissa. Kirjaimilla tatuoinnissa on suuri merkitys, mutta niiden merkityksen tunnen vain minä.