Vappauspakkaus

Vappauspakkaus

Yle uutisissa vappauspakkauksesta.

Klikkaa kuvaa päästäksesi uutisartikkeliin

KRIS-Oulu ry pyrkii kuntouttamaan rikostaustaisia. Näin se luo turvallisempaa Oulun seutua kaikille.
Yhdistyksessä on kehitelty vuonna 2015 konkreettinen selviytymispaketti.
– Vapauspakkaus sisältää muun muassa petivaatteet, pyyhkeen, saippuaa, astioita, kuivamuonaa ja vessapaperia. KRIS-Oulu ry on siis tämän tuotteen kehittäjä, vastaavaa ”tuotetta” ei aiemmin ollut jaettu rikosseuraamusalalla.
Ensimmäisten pakkausten sisältöä koottiin tuolloin lähinnä omalta joukolta.

Jotta jaettavaa saataisiin lisää, yhdistys kääntyy yksityishenkilöiden sekä yritysten ja yhteisöjen puoleen.
Tavarat voivat olla itselle tarpeettomaksi jääneitä, myös käytettyjä.
– Pakkausten kokoamisen hoitavat kuntoutujamme.
Tavoitteena on, että Vapauspakkauksen saisivat kaikki halukkaat.
– Sen voi antaa vankilan portilla vastassa oleva työntekijämme, joka on muutenkin vapautuneen tukena ensimmäiset päivät.

Ensimmäiset päivät vapaudessa ovat pahimmat ja riskialtteimmat.
Jos hyvin käy, vankilasta vapautunutta odottaa asunto. Usein se kumisee tyhjyyttään.
Eri tukien ajoittamisen kanssa voi olla ongelmia. Esimerkiksi kodin perustamiseen tarkoitettu avustus ei vielä olekaan tilillä.
– Tavallisimmin vapaudessa odottavat köyhyys, tekemättömyys ja ennakkoluulot mutta myös entinen elämä ja huonot kaverit.
Juuri tähän väliin KRIS yrittää tulla. Jo vankilassa se on mukana räätälöimässä polkua uuteen, kaltereiden jälkeiseen elämään.
Vapautumisen jälkeenkin KRIS kulkee rinnalla edistämässä elämänhallintaa ja yhteiskuntaan osallistumista. Tarjolla on siis tietoa, yksilöllistä tukea, ryhmätoimintaa, ennaltaehkäisyä, valmennusta ja palveluohjausta sekä ennen vapautumista että siviilissä.
– Päätyömme on rikostaustaisen kuntouttaminen työllistämishankeiden tai kuntouttavan työtoiminnan kautta. On tärkeää löytää toimintaa, etenkin koulutusta ja työtä.
– Oulusta on löytynyt ennakkoluulottomia yrittäjiä ja yrityksiä, jotka ovat ottaneet asiakkaitamme työhön ja työkokeiluun. Mahdollisuuden antaminen on paras lääke.